суботу, 13 жовтня 2018 р.

Ландшафтний заказник «Велика і Мала скелі»


Заказник місцевого значення «Велика і Мала скелі» оголошений природно-заповідним об’єктом рішенням Кіровоградської обласної ради народних депутатів № 47 від 19.05.1995 року. Він розташований на території Протопопівської с/р Олександрійського району, займає площу 15 га.
У 80-х роках на цій території працювала комісія науковців, які вивчали флору і фауну в заплаві річки Інгулець. Тут були виявлені угрупування келерії гребінчастої, типчаку, ковили волосистої та видів рослин, які занесено до Червоної Книги України: астрагал шерстисто-квітковий та зозулинець болотний. Фауна цього району представлена багатьма видами тварин: вужі, ящірки, боривітри, куріпки, журавлі, лелеки, зозулі, ластівки, лиски і навіть черепахи. Лише впродовж короткого перебування (менше години) екскурсійної групи на цих землях у середині жовтня вдалося побачити красеня-фазана та їжака.
Увагу привертає не тільки мальовничий ландшафт, а й унікальне за своїми лікувальними властивостями штучне озеро. Вважається, що воно заповнене водою реліктового джерела юрського періоду (раніше на місці озера діяв кар’єр з видобутку будівельного матеріалу – каменю. Якось після чергового вибуху на поверхню потужно хлинула вода. За 10 хвилин глибочезний кар’єр був заповнений водою вщерть. Площа поверхні озера – 1,5 га, максимальна глибина – 80 метрів). Емпіричним шляхом люди дійшли висновку, що озерна вода лікує хвороби опорно-рухової системи, остеохондроз, ревматизм, відкладення солей, захворювання шкіри. Тому приїздять туристи з різних міст сюди не тільки відпочивати, а й на лікування. Іноді одночасно тут перебуває до 800 осіб.



Для обслуговування заказника Протопопівською с/р створено комунальне підприємство «Скеля», яке влітку встановлює  на берегах озера біотуалети та сміттєзбірники, впорядковує територію. Та ще необхідно провести детальне дослідження води в озері, побудувати автостоянку та під’їзні шляхи (останні реально залишають бажати кращого!). Проте остаточне враження залишає все ж таки не грунтова, місцями розмита дощами, дорога, а неймовірно мальовнича природа заказника!
Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар