суботу, 20 жовтня 2018 р.

Техногенний об'єкт дайвінгу: Саврівський гранітний кар'єр



Дайвінг (англ. diving – пірнання, стрибки у воду) – плавання під водою без або з мінімумом спорядження; з акваланґом на стиснутому повітрі чи сумішах. Це і відпочинок, і розвага, і можливість побачити зовсім інший новий світ, подолати свої страхи.
Необхідними умовами для розвитку дайвінгу є наявність двох факторів – інфраструктури та об’єктів туризму. Крім звичайних вимог по проживанню, харчуванню, транспортному обслуговуванню дайверів та ін. присутні специфічні вимоги в частині наявності спеціального сертифікованого спорядження й устаткування (акваланги, компресори, костюми, плавзасоби), і підготовлених сертифікованих фахівців (підводників для проведення екскурсій – дайвгідів, і навчання новачків – інструкторів). Дайв-місця являють собою природні підводні ландшафти або техногенні об’єкти, цікаві для огляду дайверами – затонулі міста і судна, затоплені глибоководні кар’єри. Історія об’єктів, їх відносна неприступність для основної маси туристів робить такі об’єкти особливо привабливими для дайверів.
Одним із таких об’єктів є Саврівський гранітний кар’єр на Дніпропетровщині. У 1933-1994 роках тут видобувався рожевий середньозернистий граніт Саврівським щебеневим заводом Облміжколгоспдорбуду для виробництва щебеню, який використовувся при будівництві доріг. Запаси родовища залишилися не  вичерпаними, оскільки підземні води затопили кар’єр.
Сьогодні це неймовірно мальовниче місце, одне з найкрасивіших на території П’ятихатського району.




Кар’єр приваблює дайверів України надзвичайно прозорою (до 30 м) водою, а також екскаватором та платформою на дні. Водойма має овальну форму, довжина її близько 650 м, а ширина 110-180 м; берегова лінія достатньо рівна. Максимальна глибина кар’єру – 36-37 м, температура води влітку на поверхні +23-25°С, та на глибині вона навіть влітку рідко поднімається вище +5°С і падає нижче 5 м достатньо різко.



З поверхні кар’єру починається затоплений деревостан, що йде під воду на глибину до 20 м. На дні зустрічаються озерця сірководню, «сади» яскравих водоростей, купи каміння. Пейзаж дна, гранітні уступи на глибині близько 15 м у зелено-блакитному світлі дуже гарні. Водяться у водоймі соми, окунь, щука.
Проте знайти кар’єр достатньо складно – ні рейсових маршрутів, ніяких вказівників. Що вже говорити про інфраструктуру!.. До озера є два під’їзди – зі сторони с. Вільне та зі сторони с. Чигринівка, але у дощову погоду заїзджати важко. Координати водойми –  48°17′00″ пн. ш., 33°39′40″ сх. д.

Фото автора


1 коментар:

  1. Я працював з 1981 по 88 роки у Криворізькому комбінаті нерудних будматеріалів. Цей щебзавод входив у нього (було всього 4 підрозділи), але я ніколи там не бував і навіть не знав точне місцезнаходження (бо трудився безпосередньо на дільниці у Кривому Розі). Лише цього недавнього літа вперше його знайшов. І вражений красою! Побував ще раз 26 жовтня. Обійшов. Зазнімкував. Скупнувся. Днями їду ще раз...

    ВідповістиВидалити