понеділок, 16 липня 2018 р.

Шаєва гора - місце сили




Шаєва гора – державне заповідне урочище площею 24,2 га в Смілянському районі Черкаської області, створене рішенням Черкаської обласної ради у 2000 р. з метою збереження лісостепового ландшафту на Центральнопридніпровській височині.
Це унікальний природний комплекс з горбистим ландшафтом понад річкою Тясмин зі степовою рослинністю та штучними деревостанами (сосновим, робінієвим, грабовим).



На території урочища поширені рослини і тварини, занесені до Червоної книги України (гніздівка звичайна, ковила пірчаста, метелики махаон, мнемозина і подалірій, жук-олень, вусач мускусний, ящірка зелена та ін.).
Шаєва гора – це пагорб висотою 153 м над рівнем моря, що складається з білої і блакитної глини. У минулому столітті археологами на ній було знайдено предмети епохи бронзи, залишки скіфського городища і виявлено сліди старовинного фортечного укріплення, обнесеного глибоким валом. Від гори, вниз по течії р. Тясмин, тягнеться більше чотирьохсот курганів, у яких знайдено багато поховань із різними побутовими речами та знаряддями праці з каменю, кісток, дерева та бронзи.
       Пагорб знаходиться на лінії геологічного розлому вздовж р. Тясмин, що обумовлює енергетичні аномалії. Такі місця називають місцями сили. У стародавні часи люди знали про такі місця, відчували їх силу і облаштовували на них святилища (капища), а пізніше на капищах будували церкви.  Сьогодні Шаєву гору ще називають Малим Афоном.
Якось Михайло Іванович Кривко, керівник громадської організації «Відродження історико-культурної спадщини Черкащини», повертаючись після збору трав, проїжджав з товаришами повз Шаєву гору. Була гроза, машина Михайла застрягла біля підніжжя. Він сприйняв це як знак того, що йому потрібно піднятися на цю гору і щось побачити. На горі, коли вдарив грім і блискавка прорізала небосхил, Михайло спіткнувся об камінь, який надалі виявився першим каменем у спіралі давньослов’янського капища. Відкрилися й інші камені. Коли ж Михайло дійшов по спіралі каменів до центру, йому прийшло видіння хреста незвичної форми на цьому місці. Вирішено було встановити хрест там, де він показався. Пізніше, перебуваючи паломником на Афоні, Михайло Іванович побачив на вершині гори так само розташовані три величезні камені і хрест. З собою в паломництво Михайло брав для освячення ікону св. Пантелеймона, виготовлену черкаським майстром з базальту. Сьогодні вона знаходиться на встановленому хресті Св. Пантелеймона. Всього ж у 2013 р. до церковних свят на Шаєвій горі встановлено три хрести: хрест Святого Великомученика Пантелеймона Цілителя, хрест Спаса та хрест Святої Трійці.
Крім того, біля підніжжя гори було відкрито джерело, освячене 11 липня 2014 р. до дня Святого Апостола Петра і Павла.
Вода джерела протікає у шарі блакитної глини, тому має цілющі властивості. Поряд облаштована невелика кабінка для обливання студеною водою, після якого відчуття, ніби заново народився.
Місцевість ця напрочуд мальовнича: схили пагорбів і луки влітку буяють різнотрав’ям, чистим п’янким повітрям не можна надихатися. 






Зручну можливість відвідати це прекрасне живописне місце надає туристичний комплекс «Черкащина 365», що входить до української мережі готелів «Відпочинок 365». 
                                                                                                                    Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар