середу, 22 лютого 2017 р.

ДПА/ЗНО-2017: випробування на зрілість




Завершилася реєстрація випускників старшої школи ЗНЗ району для участі у ЗНО-2017. Із 151 одинадцятикласника 116 учнів (76,8%) у якості ДПА обрали історію України, 22 учні (14,6%) – географію.
Перевагою ЗНО багато науковців і освітян вважають виведення обєктивної оцінки знань випускників шкіл, оскільки саме ця форма оцінювання дає рівний шанс тим, хто разраховує на себе, свої знання і вчиться систематично. Результати ж ЗНО випускників шкіл району упродовж 2008-2016 років аж ніяк не надихають.
Що ж може стати «рятівним кругом» у ситуації, що склалася з результативністю випускників ЗНЗ району під час проходження ними ДПА та ЗНО? На мій погляд, це систематичне:
1.      Використання вчителями не тільки рейтингового, а й моніторингового оцінювання рівня навчальних досягнень учнів для відстеження динаміки розвитку їх предметних і загальноосвітніх компетентностей та відповідної корекції власної педагогічної діяльності.
2.      Активне залучення учнів до самостійного складання ними різноманітних дидактичних ігор задля реалізації ідеї самонавчання і соціального самоствердження.
3.      Сприяння усвідомленню батьками учнів необхідності їх навчальної самоорганізації та ролі книги як джерела знань.
А сьогодні, коли до вирішального моменту залишилося трохи більше 3-х місяців, учням потрібно зосередитися на повторенні навчального матеріалу відповідно до вимог програм ЗНО  з історії України та географії, враховуючи характеристики сертифікаційних робіт з цих предметів.
Якщо ДПА з історії України обрано більшістю одинадцятикласників усіх ЗНЗ І-ІІІ ст., то ДПА з географії обрали учні лише 9-ти шкіл (П’ятихатських ЗШ № 1 та № 2, Вишнівської, Лихівської, Жовтянської, Зорянської, Зеленоярської, Лозуватської та Саксаганської ЗШ). І хоча на ДПА з історії України виноситься матеріал тільки 10-11 класів (ХХ – поч. ХХІ ст.), а на ДПА з географії – матеріал усіх курсів, починаючи з 6 класу, та ще й в 11-му класі цей предмет не вивчається, результати ДПА з обох предметів передбачити неможливо. Все буде залежати від того, наскільки свідомо поставляться до іспитів самі учні та наскільки солідарними з ними будуть батьки та вчителі-предметники, бо в них єдині інтереси і завдання – сприяти успішності своїх вихованців.
       Стаття О. Деркача «Як успішно здати ЗНО з історії України. Поради бувалої людини для школярів та їхніх батьків»  – цікава і корисна. Поради "бувалих" завжди цінні!


Немає коментарів:

Дописати коментар