понеділок, 10 квітня 2017 р.

ДУГА СТРУВЕ В УКРАЇНІ



Головна мета Списку Світової спадщини ЮНЕСКО зробити відомими і захистити обєкти, які є унікальними у своєму роді. Станом на початок 2017 р. Список містить 1052 найменування культурних і природних об’єктів, 7 з яких знаходяться в Україні. Один з них, а саме Київ: собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра (XI ст.), визнаний шедевром людського творчого генія.
Видатною культурною цінністю усього людства вважаються і пункти геодезичної Дуги Струве. Це перша в історії ЮНЕСКО науково-технічна пам’ятка, що перетинає 10 країн Європи (Норвегію, Швецію, Фінляндію, Росію, Естонію, Латвію, Литву, Білорусь, Молдову і Україну), з ініціативи яких у 2005 р. на сесії Міжурядового комітету з охорони світової культурної і природної спадщини й ухвалено включити Дугу Струве (34 пункти) до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Дуга Струве мережа з 258-ти тріангуляційних трикутників із точно встановленими географічними координатами трьох вершин кутів, дві з яких слугували основою для створення наступного трикутника. Крайні геодезичні пункти (Фугленеса на мисі Норд-Кап у Норвегії та «Старонекрасівка» поблизу м. Ізмаїл в Україні) позначені монументальними стовпами на знак вдалого завершення робіт. Мережа служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. Дугу меридіану довжиною 2822 км і амплітудою 25°20′08″ «от реки Дуная до океана Ледовитого через Россию, Швецию и Норвегию…, измерили геометры трех народов» під загальним керівництвом випускника Дерптського університету, видатного астронома та геодезиста Фрідріха Струве, або Василя Яковича Струве, як його називали в Російській імперії. Під час широтних градусних вимірювань упродовж 1816-1855 років тогочасні геодезисти користувалися в основному теодолітами, з допомогою яких змогли з великою точністю виміряти діаметр планети.
З дев’яти пунктів, розташованих в Україні, чотири офіційно включені до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО:
49°33′57″пн.ш. 26°45′22″сх.д. «Катеринівка», с. Катеринівка Хмельницької обл.
49°19′48″пн.ш. 26°40′55″сх.д. «Фельштин», с. Гвардійське Хмельницької обл.
49°08′55″пн.ш. 26°59′30″сх.д. «Баранівка», с. Баранівка Хмельницької обл.
45°19′54″пн.ш. 28°55′41″сх.д. «Старонекрасівка», с. Стара Некрасівка  Одеської обл.

 

                            
Памятник у Старій Некрасівці (4-гранна чавунна піраміда на камяному фундаменті) споруджений одразу по завершенню тригонометричних робіт.  
Критерієм відбору пунктів до Списку був стан їх збереження. З півсотні українських складових дуги деякі ще не знайдені.
Геодезична Дуга Струве ззовні, здавалося б, нічого цікавого не представляє. Насправді ж це видатний памятник людському розуму, допитливості та наполегливості, який цілком заслужено віднесено ЮНЕСКО до світової спадщини людства.



 
7 червня 2016 року Національний банк України ввів в обіг ювілейну монету номіналом 5 грн «Геодезична дуга Струве (до 200-річчя початку здійснення астрономо-геодезичних робіт)».

Немає коментарів:

Дописати коментар