пʼятницю, 19 травня 2017 р.

До побачення, Євробачення!




Україна на Євробаченні представлена з 2003 року (окрім 2015 р.). За цей час українці 5 разів виборювали призові місця.

Рік
Виконавець
Мова
Пісня
Український переклад
Фінал
Бали
Півфінал
Бали
До побачення
14
30
Півфіналів не існувало
англ., укр.
Дикі танці
1
280
2
256
англ., укр.
19
30
Країна-господар
англ.
Покажи мені своє кохання
7
145
7
146
нім., англ.
Танець «Лаша Тумбай»
2
235
Торічний ТOP-10
англ.
Загадкова леді
2
230
1
152
англ.
Будь моїм коханим
12
76
6
80
англ.
Любі люди
10
108
7
77
англ.
Янгол
4
159
6
81
англ.
Будь моїм гостем
15
65
8
64
англ.
Тяжіння
3
214
3
140
англ.
Тік-Так
6
113
5
118
Не брала участь
англ.,
1
534
2
287
англ.
Час
24
36
Країна-господар

Першу перемогу для України на головному європейському пісенному конкурсі в Туреччині у 2004 році з піснею «Wild Dances» («Дикі танці») здобула Руслана Лижичко. Поєднання етнічних гуцульських ритмів і танців та сучасних поп- і рок-музики підкорили європейців. Телекоментатор британської студії ВВС назвав Руслану «принцесою-воїном». Після перемоги на «Євробаченні» Руслана отримала нагороду «World Music Awards» – «Всесвітню музичну нагороду» за найбільшу кількість альбомів «Дикі Танці», проданих у світі.
       У 2016 році у Швеції співачка Джамада з піснею «1944» здобула другу перемогу України на конкурсі Євробачення, а наша держава – право вдруге стати господаркою цього конкурсу.
       62-й пісенний конкурс Євробачення 2017 відбувався в Києві з 9 по 13 травня включно. Перемогу на ньому здобув представник Португалії Сальвадор Собрал із піснею «Amar Pelos Dois» – балада про кохання підкорила аудиторію Євробачення. Український гурт O.Torvald, переможець національного відбору, набравши 36 балів від журі і телеглядачів, посів 24-те місце з 26-ти.
       Усе погане, пов’язане з конкурсом (прийняття завищеного кошторису конкурсу, схожість сцени з традиційним російським головним убором кокошником, спроба розфарбування Арки дружби народів барвами веселки, що було б прихованою пропагандою ЛГБТ, російськомовне оформлення квитків на Євробачення, невдалий виступ гурту O.Torvald, витівка пранкера під час виступу Джамали тощо) з часом забудеться. У глядачів конкурсу залишаться лише хороші спогади. А їх значно більше: учасникам, фанатам і глядачам сподобались злагоджена робота добре обізнаних і привітних волонтерів, гідна організація конкурсу, яскраві виступи конкурсантів, неймовірний спів Руслани та Джамали, неочікувано чарівні номери запрошених гостей (електро-фолк групи ONUKA, оркестру НАОНІ), талановиті ведучі… 
       Організація однієї з масштабних світових подій – малоприбуткова справа, проте вона стала великою інвестицією у міжнародний імідж України. 20 тисяч туристів, півтори тисячі журналістів упродовж конкурсу несли у світ в основному добрі новини з Києва. Для іноземців Євробачення стало шансом побачити не тільки пісенне шоу, а й оновлену столицю України, квітучий Київ. Їх вразили гарна архітектура, красиві пейзажі, низькі ціни, смачні страви, непогана якість життя, відкриті і доброзичливі люди. Перед поїздкою в Україну вони чули про війну, але були здивовані, що на вулицях Києва спецназівців з автоматами набагато менше, ніж, наприклад, у Франції. Для багатьох було важливо побачити Майдан – місце трагічних подій трирічної давнини, за якими світ спостерігав по ТБ. 
      Можна сказати твердо: Україна виконала на «відмінно» роботу, вдало організувавши «Євробачення» у такий скрутний для неї час! Попри численні негаразди наша країна вкотре довела свою здатність мобілізуватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар