неділю, 21 травня 2017 р.

Kozak Fest 2017: "Вільним людям – вільний вхід!"

        "Вільним людям – вільний вхід" – під таким гаслом втретє проходить етно-рок фестиваль Kozak Fest в урочищі Княжі Байраки, що на П'ятихатщині. Місце його проведення історичне: тут у ході Національно-визвольної війни 1648-1657 рр. відбулася битва під Жовтими Водами (травень 1648) між козацько-татарським військом і військом Речі Посполитої, у якій поляки були наголову розбиті.
      Райони Дніпропетровщини демонструють свою кулінарну майстерність, працює ярмарок. Яскраві враження – від запаморочливого аромату чебрецю та смаженого шашлика по всій балці та, звісно, від неперевершеної краси самого урочища. Але це не головне. Тут і музичні гурти, і козацькі розваги, і багато спорту. Хедлайнери фестивалю – гурти СКАЙ, БУМБОКС, KOZAK SYSTEM, ТАРТАК, MAD HEADS XL, NAONI, OT VINTA, EPOLETS, КАБЛУКАМИ ПО БРУСЧАТКЕ, Кімната Гретхен та інші. У програмі фестивалю – прогулянки літаком на висоті пташиного польоту, гонка кантрі-крос «Міцний козак» та ще багато чого цікавого.
    
У 1998 р. на околиці с. Жовтоолександрівка, поряд з урочищем Княжі Байраки, було відкрито пам’ятник на честь 350-річного ювілею перемоги козацького війська під проводом Б. Хмельницького та кримсько-татарської кінноти Тугай-Бея над польською армією у битві під Жовтими Водами (29 квітня - 16 травня 1648 р.). Автори пам’ятника скульптор Степан Жиляк та архітектор Володимир Шульга не тільки зафіксували історичну подію, але й передали її суть переможний союз запорозького козацтва та кримсько-татарського війська: на одній з гранітних брил викарбувано герб Богдана Хмельницького, на другій герб кримсько-татарського роду Гіреїв; стилізований український рушник переходить у бойовий прапор.


 Вид урочища перед початком фестивалю


       Фестиваль урочисто відкрили організатор  Козак фесту, народний  депутат  Юрій Береза та голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов

  
      Наступного року ювілей битви, тож організатори вже зараз планують масштабне всеукраїнське святкування.

Немає коментарів:

Дописати коментар