пʼятницю, 8 вересня 2017 р.

Школі-натхненниці звитяг – 150!



Нещодавно в житті освітян району відбулося справжнє свято – педагогічний колектив Троїцького НВК відзначив 150-ту річницю свого навчального закладу. Святкувати ювілей школи зібралося багато її теперішніх і колишніх вчителів та учнів, щирих друзів і доброзичливих гостей. Чудовий ранок і прекрасний настрій усіх присутніх на ньому створили атмосферу радості й добра.


З різних куточків України до с. Троїцького у цей день з’їхалися випускники школи, щоб поспілкуватися з друзями дитинства та своїми вчителями, згадати юність.

Не забуваємо ми вчителів, друзів, знайомих, своїх односельців
і все частіше пригадуєм їх з радістю, болем і сумом у серці…

Історія закладу відображає розвиток шкільної освіти П’ятихатщини загалом. У 1867 р. в селі було відкрито церковно-приходську школу. Ходили до неї діти з Троїцького, Плоского, Великої Кушківки, Золотницького, Піддеригіного. Земську школу в селі було відкрито у 1913 році. Вже за радянської влади було розпочато будівництво середньої школи (1934 р.), у 1941 р. відбувся перший випуск її вихованців. У 1987 р. коштом колгоспу було побудоване нове приміщення школи, а 23 жовтня 2012 р. рішенням П’ятихатської районної ради вона була реорганізована у Троїцький навчально-виховний комплекс «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад».
Сьогоднішній педагогічний колектив закладу майже повністю складається з його випускників. За довгі роки роботи школи сформувалася педагогічна династія Більчуків, загальний педагогічний стаж її представників становить 129 років! Тісний зв’язок зі школою продовжують підтримувати ветерани педагогічної праці – вчителі початкових класів Горлач Н.Ф., Кокоша Л.І., Курочка Г.Г., Литвиненко Т.М., вчителька української мови і літератури Семенова Н.І.
Багато учнів у широкий світ випустила школа. Декого з них знає вся Україна:
· Набоку Ю.М., члена Спілки письменників України, художника, перекладача, літературного критика. Випускники минулих років пам’ятають його казки, що вивчалися за шкільною програмою «Новорічко», «Шкільна Абетка»;
· Олійника П.М., члена Спілки письменників України, публіциста. Одна з його книжок «Велети отчого краю» розповідає про односельців, школу, природу ріднокраю;
· Свистуна І.С., кандидата філософських наук. Його робота «Письмо к внучке в Америку» експонується в історико-краєзнавчому музеї школи;
· Більчука П.С., відмінника народної освіти, директора Покровського ПТУ. Він є членом творчої групи МОН України з розробки проекту українсько-датського експерименту з підготовки фермерів. Нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.
Гідно представляють школу її випускники Мовчан Настя, Бобрик Євген, Більчук Ольга, Зеленська Ілона, Тарасенко Валерій, Головченко Марта, Козак Тамара. Вони прославляють рідний край у віршах і піснях на телебаченні.

Особливою гордістю школи є випускники, які брали участь в АТО на сході України, які й сьогодні знаходяться на лінії розмежування, забезпечуючи мирне життя на інших територіях держави:
Бобрик Руслан
Коваль Олександр
Коваль Роман
Нечитайло Юрій
Троян Володимир
Цюрюкало Сергій
Сербін Василь
Довбань Дмитро
Тімаревський Ігор
Ці хлопці, ще такі молоді, часом сором’язливі, побували в найгарячіших точках Донбасу: в Іловайську, Дебальцевому, Пісках, Мар’їнці, Авдіївці, на Світлодарській дузі…
Немає сумнівів, що школа й надалі залишатиметься натхненницею трудових і ратних звитяг для своїх випускників!
Присутніх на святі урочисто привітали Кузів Н.В., директор Троїцького НВК, почесні гості, учні та вчителі закладу, запрошені вокальні гурти («Калина» з с. Миколаївки, «Вільногірочка», «Явір», «Радість» з м. Вільногірська), дитячий танцювальний колектив Біленщинського та Миколаївського НВК «Фламінго».

Співає вокальний жіночий гурт «Калина» (с. Миколаївка)

Танці від дитячого колективу «Фламінго» Біленщинського та Миколаївського НВК

Учасники вокальних колективів з м. Вільногірська вражають своїм багатоголосим співом

Наостанок наведу слова пісні, складеної і виконаної на ювілейному святі Горлач Надією Федорівною. Вони запали в душу, бо стосуються кожного, хто вийшов зі школи:
Хай буде згода у кожній сім’ї, мир і достаток, і настрій чудовий!
Ну, а в уяві спливає завжди радісний, ніжний спомин про школу!

Немає коментарів:

Дописати коментар