четвер, 17 вересня 2015 р.

7 кадрів: Межигір'я



Петряєва Т.С.

Напрочуд мальовничий і благодатний куточок нашої землі розташований поблизу Києва на правому, високому березі Дніпра, дуже пересіченому ярами. Берег поріс лісом, основні деревні породи  граб, сосна, дуб, вільха, біла акація... 
Це Межигір’я. Воно було відкрито для людей 23 лютого 2014 року, після перемоги Майдану і втечі його колишнього хазяїна, екс-президента Віктора Януковича. Заради утримання своєї власності Янукович не шкодував народних грошей. Тисячам відвідувачів відкрився вид на шикарний «клубний будинок» з дерева і граніту, наповнений фарфоровим посудом із позолоченими ложками і виделками, унітазами і умивальниками, дорогими свічниками, коштовними годинниками і люстрами; кілька вишуканих будиночків поменше, басейн, критий тенісний корт, спорткомплекс, боулінг, підземний тир, поле для гольфу, зоопарк, оранжереї, фазанарій, кінологічний центр…
   Територія колишньої резиденції дуже велика (136 га), на ній розташовано багато цікавих об’єктів, але мене особисто вразило багатство навколишньої природи, хоча і штучно створеної.
Рослини в дендропарк Межигір’я звозили з різних континентів, лише на культурні рослини витрачено 1 млн €. Тут висаджено величезну кількість декоративних дерев і кущів, облаштовано складну систему їх поливу.

На території парку розбито 12 штучних ставків, що живляться водою з десяти артезіанських свердловин. Стан води в ставках настільки контрольований, що із задоволенням живе в них і холодноводна форель, і теплолюбні красиво забарвлені золоті рибки, язі, кої. Підкуповує звичка останніх підпливати до людини на березі в надії на можливу підгодівлю. 
Рідкісні лучно-болотні рослини, грамотно підібрані і дбайливо посаджені навколо ставочків, не тільки радують своїм зовнішнім виглядом, органічно вписуючись у ландшафтний простір, але й підтримують у гармонії екосистему водойм. 
        Прикрашають ставки і численні фонтани, водоспади, мости і місточки.



    Межигірський зоопарк займає досить велику територію, на якій розташовані вольєри зі страусами, оленями, кабанами, муфлонами, антилопами, фазанами, але особливу цінність являють червонокнижні дрохви і степові журавлі, а для мене особисто – білі павичі, бо вперше я побачила їх саме тут!

     Колишня резиденція колишнього президента – це пам’ятка. Вже тільки з огляду на багатство природи Межигір’я, на думку багатьох, потрібно оголосити його ландшафтним заказником національного значення і зробити місцем відпочинку громадян України. Про його вражаючу красу можна багато говорити, та краще поїхати і побачити все на власні очі!
Фото Петряєвої Юлії

6 коментарів:

  1. Багатство навколишньої природи вражає, фото неймовірно красиві.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже цікава і корисна інформація, яку можна використати на уроці з історії рідного краю .Фото насправді неймовірні.

    ВідповістиВидалити
  3. Природа прекрасна і добре, що ми можемо побачити це все

    ВідповістиВидалити
  4. Із задоволенням ознайомилися із цим проектом. Цікаво, повчально, корисно. Будемо використовувати даний проект на своїх уроках та позакласних заходах. Дякуємо.
    Кіцела І.І. та Рудніченко Н.М,

    ВідповістиВидалити
  5. Краса природи — справжнє диво!
    Придивляючись до природи, прислухаючись до її звуків, і вона відкриє чарівний і дивовижний казковий світ,дарує надзвичайну красу. В цьому я ще раз переконалася, переглядаючи цей проект. Дякую, Тетяна Степанівна

    ВідповістиВидалити
  6. Як "професор" звідти втік,
    Повалив людей потік.
    Серед них і Ви були
    І світлини привезли.
    Показали товариству,
    Заманили своїм хистом
    В цьому плані щось робити
    І школярів залучити.

    ВідповістиВидалити