середу, 4 травня 2016 р.

Огляд-конкурс проектних робіт "7 кадрів: Земля людьми славиться"



 Шановні колеги, вітаю!

Учасники засідання творчої групи вчителів історії та географії, що пройшло 15.01.2016 р. у формі круглого столу «Визначення основних показників соціальної компетентності учнів для системного їх відстеження та корекції», висловили думку про доцільність продовження роботи над проектом «7 кадрів», змінивши його змістове навантаження. Як єдину тему проектних досліджень запропоновано проблему «Людьми земля славиться» (на краєзнавчих матеріалах).

       В якості майданчика для обміну готовими проектами та їх взаємооцінювання через коментарі (за критеріями зовнішньої оцінки учнівських проектів) пропоную використати дану сторінку блогу методиста. Щодо презентацій проектів, то їх обсяг, як і раніше, у друкованому вигляді має бути до 7 сторінок тексту (шрифт Times New Roman, міжрядковий інтервал – 1, кегль – 12, поля з боків аркуша формату А 4 по 2 см, зверху і знизу – по 1,5 см; абзац – 1 см), а фотографії повинні бути авторськими (власні, товаришів, батьків тощо) з уточненням авторства!
Критерії зовнішньої оцінки учнівських проектів:
- соціальна значимість та практична спрямованість обраної проблеми;
- коректність використаних методів дослідження та обробки результатів;
- оригінальність розкриття теми, підходів, запропонованих рішень;
- глибина проникнення в проблему, аргументованість висновків;
- загальна грамотність та естетичність оформлення результатів роботи.

Тож запрошую всіх бажаючих взяти участь у презентації проектних робіт (до 15 травня 2016 р.) та їх обговоренні (до 31 травня 2016 р.) у коментарях до даної статті. 

Успіху всім!

41 коментар:

  1. Проект "7 кадрів" Вільнівська ЗШ І-ІІІ ст.
    Назва "Майстрині української вишивки"
    http://kicela.blogspot.com/2016/05/7_4.html

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Інформація, що вміщена в проекті, цікава, тест є родзинкою (обов`язково проведемо його серед наших учнів). Але проект носить дещо описовий характер, а не дослідницький.
      Хочу порадити переглянути назву роботи, вона не зовсім відповідає її змісту. Є трохи помилок.

      Видалити
    2. Дуже змістовна, всебічна, емоційно насичена та соціально спрямована колективна робота. Через такі дослідження відбувається єднання поколінь, зберігається національний генофонд. Проте анонімність фото (а перше – взагалі зайве!), помилки в тексті позбавляють її повної досконалості.

      Видалити
    3. Проект складається із двох логічно пов’язаних частин: - теоретичного вивчення питання із літературних та інш. джерел; - практичного опрацювання краєзнавчого матеріалу – вивчення технік вишивання майстринь села Вільного. Це підтверджує, що роботу глибоко опрацьовано юними дослідниками, та вивчено дану проблему Учні з’ясували, що жінки-вишивальниці Вільного уродженці різних сіл України , тому і відображають у роботах мотиви свої місцевості та свою техніку. Проект цікавий, змістовний, тема відкрита, мета досягнута.

      Видалити
    4. Дякую, за цікавий проект. Матеріал пізнавальний і цікавий.
      Дійсно, для кожного українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу.

      Видалити
    5. Українська вишивка - це дуже унікальне мистецтво предачі почуттів, настрою, кохання, пошани на тканині. Воно йде від серця майстрині до кожного з нас. Вишивка завжди була актуальною, а в теперішній час вона стала ще більшим символом нашого народу, патріотизму, любові до своєї Батьківщини.
      Дуже цікава робота, знайомить з прекрасними жінками, майстринями вишивки, які своїми роботами передають цю творчість майбутньому поколінню.

      Видалити
    6. Матеріал цікавий, опрацьований детально. Майстрині мають дійсно "золоті руки", їхні роботи не залишать байдужими нікого. Вкотре переконуємося, що українці надзвичайно талановита нація.

      Видалити
  2. Проект"7 кадрів" П'ятихатська ЗШ І-ІІІ ст.№1
    Капітан далекого плавання - про життя у морі
    http://bandurinaalla.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо хтось до цього не мріяв стати моряком, то після такої інформації, а особливо фото, відправиться у далекі мандри.
      Тему можна розвивати і далі, є ще багато чого дослідити.

      Видалити
    2. Інформаційно та емоційно насичена презентація результатів роботи у межах проекту. Пізнавальна, розвивальна та виховна мета проекту досягнуті. Робота цікава для широкого кола читачів. Але чому серед дослідників немає хлопців? І помилки в тексті трохи псують враження. А фото прекрасні!

      Видалити
    3. Цей проект містить дуже багато цікавої інформаціїї. Він надає можливість ознайомитися з професією моряка, рисами характеру, якими повинна володіти така людина. Ця професія вимагає дуже багато знань, навичок, умінь, сили волі, витривалості, відповідальності.Тільки сильні духом і волею люди здатні досягти вершин в цій професії. Але вони мають шанс відвідати багато країн, познайомитися з культурою, звичаями, традиціями цих країн. Дуже багато пізнавальної інформації про різноманіття тваринного світу, явищ природи, поєднання архітектури й природи. Унікальні фотографії.Робота актуальна і змістовна.

      Видалити
    4. Цікава і відповідальна професія в Олександра Володимировича. Фото супер!!! Діти молодці зібрали хороший пізнавальний матеріал.

      Видалити
    5. Вдало вибрано тему дослідження, адже майже всі з дитинства мріють побачити барвисті далекі краї. Бажання мандрувати унікальними куточками світу, спілкування з народами різних країн (етнос, культура, релігія, архітектура та інш) - це мрії не тільки романтиків... Гарний, емоційний, пізнавальний проект.

      Видалити
  3. Проект "7 кадрів" Чумаківська ЗШ І-ІІІст.
    Знайомтеся: Свистун Василь Михайлович
    http://masterova79.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Стаття для газети - прекрасна. Проект ? М-м-м...

      Видалити
    2. Цікаве глибоке дослідження з оригінальним розкриттям теми, в цілому грамотно та естетично оформлене. Роботу розміщено в електронному журналі П’ятихатського РМК «Педагогічний вісник» (№ 11, травень 2016 р.)

      Видалити
    3. Проект має важливе соціальне значення. Тема дослідження актуальна і цінна при вивченні історії рідного краю (П'ятихатщина, с.Чумаки). Учням цікаво дізнатися, що поруч живуть талановиті односельчани. Незвичайний метод дослідження, цікаві фото. Приємно читати матеріал, бо знаю Василя Михайловича особисто і його родину.

      Видалити
    4. Проект пізнавальний і цікавий. Такі люди як Свистун Василь Михайлович є прикладом служіння своєму народу, того, як треба працювати та досягати поставленої мети.

      Видалити
    5. Нашу історію складають люди, що оточують нас.І серед них є талановиті постаті такі як Свистун В.М. Його вірші мабуть відомі не одному поколінню жителів села,а пісні співають і знають далеко за його межами.І не важливо де ти живеш, чи в Києві,чи на Полтавщині, чи в селі Чумаки. Але творити треба завжди і повсякчас. Свистун В.М.є взірцем не тільки для своєї родини, але й для всих нас. Цікавий підхід до цього проекту.Робота актуальна і змістовна.

      Видалити
    6. Живе у селі Чумаки самоцвіт, наділений акторською майстерністю, - Свистун В.М. І на схилі літ він продовжує нести дітям гарне ліричне, чуттєве, а при потребі мужнє, проникливе слово під час виховних шкільних заходів. Тому очевидно, що для дітей він є взірцем, найближчою відомою людиною села. Вдалий метод отримання інформації та естетичне оформлення самої роботи складають гарне враження про проект.

      Видалити
  4. Проект "7 кадрів", Троїцький НВК
    Душа співає, коли вишиваю
    http://troyantanya.blogspot.com/2016_01_01_archive.html

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Порівняйте роботи майстринь із Троїцького та Вільного. Простежте, що є спільного, а що відмінного у них. Один район, а різні села. Новий проект.

      Видалити
    2. Дуже цікавий за змістом проект, і фото прекрасні, як прекрасна і душа української жінки, яка живе серед живої природи і має любляче серце. Відвідини майстрині, спілкування з нею – це не тільки заглиблення у світ прекрасного, а й розширення соціальних обріїв учениці-дослідниці. Проте наявність граматичних і стилістичних помилок у тексті дещо знижує ефект роботи.

      Видалити
    3. Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. І навіть не зрозумієш українську душу. Дякую.

      Видалити
    4. Душа радіє від того, що дуже багато талановитих людей серед колишніх і теперішніх вчителів. Наші колеги навіть на заслуженому відпочинку не залишають улюблених справ. .Горлач Н.Ф. гарна жінка, талановита. Пише вірші, вишиває, наче співає свою улюблену пісню, наповнену коханням, вірою, турботою, красою.Робота є актуальною і змістовною. Знайомить з творчими особистостями нашого району.

      Видалити
  5. Проект "7 кадрів", Троїцький НВК
    Велети отчого краю: Ковбаса Микола Степанович
    http://troyantanya.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Яскравий приклад для наслідування. Погоджуюсь.

      Видалити
    2. Не по-дитячому прониклива і надзвичайно зворушлива розповідь про людину-легенду рідного краю, яка залишила по собі світлу пам’ять серед земляків, логічно витримана та ідейно завершена (людина – господар своєї долі). Проте дослідження важко назвати повним, адже не залучені спогади вихованців Миколи Степановича, не розкрито загальну спрямованість роботи народного музею села Троїцького, ним створеного… Граматичні помилки псують загальне надихаюче враження від роботи, на жаль.

      Видалити
    3. Україна багата на імена талановитих ентузіастів, українців та українок, що жили не для себе, а для людей, творили з нічого, лише через бажання і натхнення звеличити рідну землю, державу, народ.Микола Степанович завжди намагався вкласти частину свого серця у те, що він робив. Дякую.

      Видалити
    4. Якщо людина талановита, то вона проявляє свою творчість у різних напрямках своєї діяльності. Ковбаса М.С. є прикладом для наслідування для нас, для молоді. Людина сама будує свою долю і це добре простежується в цьому проекті. Робота цікава, змістовна, актуальна.

      Видалити
  6. Проект "7 кадрів",Жовтянська ЗШ І-ІІ ст.
    Східці до народження майстринь
    http://levchenko6.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Жовта завжди славилася розмаїттям талантів

      Видалити
    2. Ціле сузір’я майстринь! Різновікова жіноча громада села – єдине ціле у справі плекання рукотворної краси. Жаль, не знайшлося у цій прекрасні мозаїці місця чоловікам і хлопцям, але ж життя продовжується?!

      Видалити
    3. Цікавий, об'ємний проект.Тема завжди актуальна, бо вишивка - це найстаріший вид народного мистецтва. Думаю, діти зрозуміли, що майстрині у вишивку вкладали емоції, настрій,бажання, молитву.

      Видалити
    4. Гарний приклад для наслідування наступним поколінням. У Жовтій чимало талановитих відомих людей, і ці жінки доказ цьому. Вважаю, що це ціла магія створення виробу з вишивкою. Діти добре попрацювали - виявили всіх майстринь села з різною технікою вишивання.

      Видалити
  7. Ці роботи варто опублікувати в районній газеті. Живемо поряд із людьми і не помічаємо їх.

    ВідповістиВидалити
  8. Дякую, всі проекти цікаві. Актуальними є підбір тем робіт, використано різноманітні підходи для досліджень.Досить оригінальним було розміщення в проекті Кіцели І.І. тесту, але мета роботи, на мою думку не сформульована до кінця. Хотілось більше конкретики.Проектом Мастерової Н. показано оригінальність теми, думаю учням було цікаво відчути себе в ролі кореспондентів, але можна було почати зі вступного слова про свого односельчанина. Однак зазначені недоліки не знижують загальний рівень проведених досліджень.Мої оплески Левченко Л. Цікавий, актуальний,емоційний проект. Цією роботою показано єднання поколінь. Добре, що цю традицію підтримує молоде покоління та й вся сільська громада. Юним дослідникам цілком вдалося розкрити та проаналізувати обрані теми досліджень.

    ВідповістиВидалити
  9. Проект "7 кадрів" Саксаганська ЗШ І-ІІІ ст.
    Вміння дарувати людям добро
    https://drive.google.com/open?id=0B0seYtCdP2O9RmY4WlZDYWlqZjA

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хто вони – волонтери, які підтримують українських воїнів на сході країни? Звичайні люди з багатим духовним світом і світлом, що не згасає з роками. Саме такою предстає перед нами Москалюк Наталя Петрівна, жителька с. Саксагань, у дослідженні дев’ятикласниці Шокотько Дар’ї. Сьогодні через такі краєзнавчі дослідження в учнів формуються не тільки навички пошукової роботи, а й патріотизм, гордість за Батьківщину та її людей.

      Видалити
    2. На перший погляд Наталія Петрівна нічим не відрізняється від тих, кого ми бачимо щодня на вулицях, у магазині, на зупинках, у транспорті... Але її сила і бажання допомогти тим, хто стоїть на межі життя і смерті, — то щось неймовірне. Ця жінка обрала для себе непростий і морально важкий шлях. Вона — волонтер. З такими людьми світ стає кращим!Залишайтеся такими щирими і натхненними!

      Видалити
    3. Волонтери - це світлі люди, це - ангели, які несуть на своїх плечах ношу, яка насичена підтримкою, любов'ю, добротою, сміливістю, прагненням прийти на допомогу в будь-яку хвилину. Як добре, що серед нас є такі люди як Москалюк Н.П., яка зуміла зігріти, обійняти, допомогти нашим бійцям, які захищають нас, нашу землю.
      Робота актуальна, змістовна, цікава.

      Видалити